Közkívánatra megosztom veletek a babgulyásom titkát (igazából átlagos babgulyásrecept).
Fontos a jó alapanyag, amit a tecsóból nem, az erzsébeti piacról viszont be lehet szerezni. Az az igazi, ha marhalábszából készül, az viszont jó sok idő. Kell még hozzá egy Rucsi, aki figyel a tűzre.
Először a füstölt szalonnát kisütöm bőrével együtt, ezután a hagymát teszem rá. (Ha sertésből készül, akkor ezt 2szer felöntöm vízzel, így 2szer lepirítom, ettől lesz jó a szaftja, marhánál nem kell). Eztuán beleteszem a húst, rendesen alácsűröm a tüzet, megpörkölöm, hogy levet eresszen, amit ha elfőtt megborsozom, megsózom, és szórok rá jócskán pirospaprikát (lehetőleg ceceit). Ezután felöntöm vízzel, és elmegyek sörözni a haverokkal, meg meccset nézni, napozni, csajozni meg bmxezni. Amikor a hús félkész, (kb 1,5-2 óra), akkor beleteszem a babot (ha sertés, akkor egyből felöntés után), amit előző este, vagy ha balf.sz vagyok, és elfelejtem ,akkor aznap reggel beáztattam (fő kb 2 órát). Megint víz, ezután már nem csak sör, hanem viszki vagy pálinka is jöhet. Ez fontos, hogy el tudjam találni a fűszerek arányát. Közben lehetőleg hallgassunk Rammsteint, Sleipnirt, Ossiant vagy Manowart. Eközben egy hangyaf.sznyi őrölt kömény is kerül bele. Mikor a bab elkezdett megpuhulni, tehát már el tudod rágni, kb 45 perccel a vége előtt beleteszem a zöldséget (répa, fehérrépa), 20 perccel a vége előtt a krumplit. Ha a krumpli megfőtt, meg minden máás is, akkor mehet bele a csipetke (ne túl sokat). Közben persze mindig fel kell önteni vízzel, meg utánaízesíteni. 10 perc, és lehet zabálni kenyérrel meg savanyúsággal.
Másnap reggel puffadt belekkel ébredünk, és jöhet a gázosítás!
Jó étvágyat!
Új kommentek