Közkívánatra megosztom veletek a sertéspörköltöm receptjét. Ha négy főre készítem, akkor a következőek az arányok: bő egy kiló sertéshús (130 dkg), én combot szoktam venni, az elég száraz hús, aki a zsírosabb, szaftosabb dolgokat kedveli, az vehet lapockát is. Kb fél kiló hagyma (picit kevesebb is lehet, de ez adja meg a pirospaprikával a szaftot), majdnem egy fej fokhagyma, füstölt szalonna (nem penészes :D) kb 20-25 dkg (igazából mindig csak úgy érzésre teszem bele, lehet ez sok), 30-40 dkg csiperkegomba (az a legjobb, ha barna kis csiperke), só, bors, pirospaprika, vörösbor.
Nos kérem! (Sertés)Zsírt olvasztok, beledobom a szalonnát + ha van akkor szalonnabőrt. Ezt jól ki kell sütni, ezután mehet bele a hagyma kockára vágva. Ezt jó sok ideig kell sütni, 20-30 percet biztos, közben meg kell borsozni. Ha kezd odakapni, meg elment alóla a zsiradék, akkor fel kell önteni egy kis vízzel, pont hogy ellepje, és még egyszer le kell pirítani. Ez megismétlem még kétszer, ettől lesz nagyon szép sűrű a szaft. Ezután mehet bele a hús, amit közepes méretű kockákra kell vágni (ha van rajta nagyon zavaró zsír, vagy ín, akkor azt el lehet távolítani). Jól alácsűrünk a gáznak (vagy tűznek), és kb fél deci vizet öntök hozzá, nem többet. Ekkor nagyon gyakran, szinte folyamatosan kell kevergetni. Itt gyorsan iszunk egy pohár fröccsöt, meg pálinkát. A hús elkezdi kiengedni a levét (ha ezt nem teszi meg, akkor elég öreg az állat, akkor fel kell önteni kicsit jobban), amit el kell forralni. Ha elfőtt a hús saját leve, akkor megsózom, nyomok rá pirospaprikát (minimum egy evőkanál, de igazából ezt is érzésre, közben majd még lehet hozzátenni, ha kevésnek bizonyul, magyarul ha nincs elég jó színe meg nem elég sűrű). Átforgatom a paprikával a húst, majd gyosan felöntöm vízzel. Ezután megfőzöm közepes lángon, fedő alatt, közben fröccsözök és pálinkát iszom. Amikor elmegy a leve, akkor mindig utána kell tölteni. Azért általában kell 2 óra neki, de fakanállal folyamatosan lehet tesztelni, mennyire puha a hús.
Amikor már majdnem készen van, tehát egész puha a hús, akkor beleteszem a gombát, amit vagy cikkekre vágunk, vagy ha apró csiperke, akkor egészben beleteszem. Ebben a receptben ez a rendhagyó, mert a gomba mindig kölcsönöz egy kis erdei vadságot. Jöhet a kb fej fokhagyma apróra vágva, és 1,5 deci száraz vörösbor. Én ehhez a mátrai száraz vörösöket ajánlom, de a szekszárdi is kiváló. Még fél órát főzöm, sózok, paprikázok ha kell, és közben megiszom a maradék bort az üvegből, és készen is van.
Köretnek nyilván a nagymama nokedlije a legjobb, annak hiányában én a tésztát ajánlom. A savanyúság szinte kötelező. És mielőtt nekilátnánk persze ne feledkezzünk meg az étvágygerjesztőről! (ha még egyáltalán tudunk állni :D)
Új kommentek